In de regio van de Ribagorza zijn er hoogteverschillen van bijna 3000 meter. De hoogtes en hellingen, maar ook de rotsformaties, dunbevolktheid en temperaturen zijn voor veel flora en fauna de perfecte omstandigheden voor een veilig thuis. Welke prachtige dieren kun jij tijdens je vakantie spotten?

Vale gier

Eén van de meest voorkomende roofvogels in de Spaanse Pyreneeën is de vale gier. Met zijn enorme vleugelspanwijdte (tot wel 2,8 meter) is het één van de grootste vogels ter wereld.

Het is een prachtig gezicht om zo’n gier in de lucht te zien zweven en gebruik te zien maken van de warme luchtstromen. Ze leven in rotswanden en gaan al vliegend op zoek naar karkassen van dode dieren.

Lammergier

Deze vogel wordt met uitsterven bedreigd. De laatste exemplaren uit Europa worden gevonden in de Pyreneeën en Picos de Europa. De lammergier dankt zijn naam aan een ver verleden toen men dacht dat de vogel op lammeren (en zelfs kleine kindjes joeg). De lammergier eet echter geen levende dieren, alleen botten van kadavers. Hij kan botten tot 18 cm groot in één keer doorslikken! Grotere botten neemt hij mee in de lucht en laat hij op rotsen kapot vallen om zo het merg eruit te kunnen eten.

In het Spaans heet de lammergier ‘quebrantahuesos’, oftewel ‘bottenbreker’. De lammergier is te herkennen aan een zwart plukje onder de snavel en het oranje verenkleed.

In Aínsa zit een bezoekerscentrum met veel informatie over roofvogels. Vlak in de buurt, ligt de berg ‘Peña Montanesa’, wat een uitstekende plek is om gieren en andere vogels te spotten.

Leven er beren in de Pyreneeën?

Het antwoord luidt: Ja. Ze zijn er nog en de berenpopulatie groeit door een herintroductie-programma dat werd gestart in 1996.

In de zomer van 2020 leefden er zeker 38 beren in de Pyreneeën. De soort die hier leeft heet ‘Oso Pardo’, is ongeveer 2m lang en weegt tussen de 110 en 270 kg. Ondanks hun formaat is de bruine beer vrijwel onmogelijk om te zien. Hun leefgebied bevindt zich boven de 1.500 hoogtemeters en ze leven geïsoleerd.

In de Ésera-vallei leefde slechts één vrouwtjesbeer, genaamd Sarousse. Haar leefgebied was in het zuiden van de Pyreneeën, bij de Turbón. Helaas werd zij eind 2020, uit zelfverdediging van een jager, doodgeschoten.

De aanwezigheid van de ‘Oso Pardo’ hangt nu af van de uitbreiding van de populatie in de Arán-vallei en Frankrijk.

Het symbolische dier van de Pyreneeën: de Pyrenese gems

Deze geit-antilope, ook bekend als ‘Sarrio’ of ‘Rebeco’, leeft in de hoogste delen van de bergen. Ze zijn te vinden op elke hoogte tot 3000m en zijn zeer wendbaar.

Tijdens een van je bergwandelingen kun je ze spotten. Ga dan zeker even stilstaan, want het is indrukwekkend om te zien hoe ze feilloos over de steile rotsen rennen.

Het knaagdier van de bergen

Ook al heten ze ‘Alpenmarmot’, ze leven ook in de Pyreneeën. Ze kunnen wel 75cm lang worden (met staart) en zijn daarmee een van de grootste knaagdieren van Europa. Hun leefgebied is tussen de 800m tot 3.000m hoogte, waar ze zich het liefst begeven in grasland met rotsen als uitkijkpost en uitzicht op de zon.

In de zomermaanden bestaat er een grote kans dat je ze op de rotsen ziet zonnebaden. Of in de buurt van een berghut op zoek naar voedsel, zoals zaden, wormen en insecten. Hiermee stapelen ze het lichaamsvet op om de lange winter in hun hol door te brengen.

Dierennatuurpark 'Lacuniacha'

ligt in de Tena-vallei en heeft 30 hectare biopark. Je kunt hier de flora- en faunasoorten ontdekken die in de Pyreneeën leven of er ooit geleefd hebben. Denk dan aan de beer en vele andere dieren, zoals wolven, vossen, steenbokken, herten, Przewalskipaarden, zwijnen en bizons.

Inspiratie

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws en leuke tips voor jouw verblijf in de Spaanse Pyreneeën.

Laatste weblog

TOP
Heb je een vraag?