Geologie

Ongeveer 65 miljoen jaar geleden begon de Afrikaanse plaat te bewegen naar het noorden en botste tegen de Euraziatische plaat. De platen schoven over elkaar heen en het land werd omhoog gedrukt. Hierdoor ontstonden verschillende gebergten waaronder de Alpen, de Karpaten en de Pyreneeën. In de tijd dat het gebied omhoog kwam, verschenen er oude granieten gesteenten aan het aardoppervlak. Deze granieten massieven vormen de hoogste toppen van de Pyreneeën, waaronder de Aneto.

Isabena

Door het naar elkaar bewegen van de platen, verdween de zee die tot deze tijd hier aanwezig was. Nadat de Pyreneeën zijn ontstaan, heeft het gebergte weer allerlei veranderingen ondergaan door de aanwezigheid van gletsjers in de verschillende ijstijden. Deze gletsjers vormden U-vormige dalen en daar ontstonden bergmeren uit. Op een uurtje rijden van ons dorp kun je naar verschillende van deze bergmeren wandelen, waaronder die van Lliterola, Batisielles en Escarpinosa.

Valle de Isabena

De Valle (vallei) de Isabena is bekend vanwege haar geologische geschiedenis. Zo’n 55 miljoen jaar geleden bestond de Valle de Isabena nog niet, op deze plek lag een tropische zeearm die uitmondde in de Atlantische oceaan. Een rivier stroomde vanuit de Pyreneeën naar deze tropische zee, waardoor er tonnen zand en modder werden vervoerd en afgezet en de Delta van Roda ontstond. Deze riviermonding is nog steeds te zien in fossiele resten in de rotsen en fossielen die je overal kunt vinden.

Je kunt prachtige wandel- en mountainbiketochten maken in de Valle de Isabena. Er zijn verschillende routes uitgezet met informatieborden over de geologische geschiedenis van de vallei. Ook een bezoek aan het dorpje Roda de Isabena is zeer de moeite waard. 't Is een prachtig dorpje om doorheen te slenteren. Je moet dan zeker de kathedraal en de kloostergang bezoeken met bijbehorend restaurant (La Hospederia La Catedral) in een oude kerk waar je uitstekend kunt lunchen.

Isabena
Isabena
Isabena

Kathedraal

De kathedraal San Vicente y San Ramon van Roda de Isabena is de eerste middeleeuwse kathedraal van het Iberisch schiereiland en de enige die in een dorp staat waar slechts 60 mensen wonen! Deze kathedraal weerspiegelt de rijkdom van de streek Ribagorza rond het jaar 1000. In de 12e eeuw is de bisschopszetel verplaatst naar de stad Lerida. De kathedraal is een imposant romaans bouwwerk met een mooi plein waar je wat kunt drinken.

Wil je graag meer informatie over een verblijf bij ons? Stuur ons dan een informatieverzoek

Informatie over ons dorp Perarrua & omgeving

Lees hier hoe je ons het gemakkelijkst kunt bereiken

TOP