Historie van Ribagorza

Dinosaurussen, Romeinen, Moren en Christenen, ze hebben hier allemaal geleefd en daar zijn nog bewijzen van te vinden in het landschap. Wat valt waar te zien?

Arén

In Arén zijn de fossiele resten van voetafdrukken van dinosaurussen van 65 miljoen jaar oud te zien. In Arén is ook een klein museumpje ingericht waar je kunt bekijken hoe de dino's hier leefden.

Dinosaurus
Dinosaurus
Dinosaurus

Labitolosa

Vlakbij het dorp Puebla de Castro zijn resten gevonden van de Romeinse stad Labitolosa. Na uitgebreide graafwerkzaamheden is er een badhuis, een forum, een tempel en een woonhuis blootgelegd. Labitolosa is vrij toegankelijk.

Labitalosa
Labitolosa
Labitolosa

El Mon

De Moren bezetten vrijwel heel Spanje, ook Graus is gevallen, maar ons dorp Perarrua niet! De verdedigingstoren 'El Mon', die hoog op de berg achter het dorp staat, heeft zijn werk uitstekend gedaan. El Mon ligt op een half uur wandelen van Perarrua en is gebouwd in 1016. Vanuit de toren heb je een geweldig uitzicht over Perarrua en de vallei van de Rio Esera.

Waarschijnlijk is de toren en bijbehorende burcht gebouwd in opdracht van koning Sancho III (de Grote van Pamplona). Een eeuw eerder deed Ribagorza haar uiterste best om onafhankelijk te blijven tussen de Moren en de christelijke buurstaten, maar de moord op een jonge graaf in 1016 maakte dit onmogelijk. Ribagorza werd toegevoegd aan de domeinen van Sancho III en later aan dat van koning Ramiro I van Aragon. Na de strijd met de Moren kwam het gebied tussen de 11e en de 13e eeuw in rustiger vaarwater en werden vele kapelletjes, bruggen (toegangsbrug naar Perarrua), kerken en andere Romaanse bouwwerken gebouwd.

De burcht staat op een puntvormig plateau dat hoog uitsteekt boven de vallei en alleen toegankelijk is vanuit het westen. Een gracht en een grote ronde toren, perfect geïntegreerd in de stadsmuur, beschermden dit meest kwetsbare gedeelte.

El Mon
El Mon

Obarra

Aan de voet van de Sierra de Sis langs de oever van de rivier de Isabena staat het monasterio (klooster) van Obarra. Dit klooster bestaat al sinds 871. Echter, na verwoest te zijn door de Moren, heeft het pas tussen de 11e en 13e eeuw haar huidige, prachtige vorm gekregen. De kerk is het belangrijkste gebouw met een Romaans-Lombardische stijl: compact met weinig openingen. Het gebouw bestaat uit een centraal schip versierd met bogen, geflankeerd door twee zijbeuken. Binnen staat de Maagd van Obarra afgebeeld. Tussen 15 mei en 15 augustus valt het zonlicht op het altaar in de kerk, veel mensen geloven dat dit licht een speciale kracht geeft.

Kasteel Benabarre
Romaanse brug
Obarra

Wil je graag meer informatie over een verblijf bij ons? Stuur ons dan een informatieverzoek

Informatie over ons dorp Perarrua & omgeving

Lees hier hoe je ons het gemakkelijkst kunt bereiken

TOP