Kastelen, burchten en torens

Zo'n 1000 jaar geleden moesten de christenen in de regio zich flink verdedigen tegen de moren. Hierdoor zijn er veel kastelen en verdedigingstorens gebouwd. Tegenwoordig is daar nog best veel van terug te zien in het landschap. Als je hier rondrijdt, zie je regelmatig een toren of een afgebrokkelde kasteelmuur boven de bergen uitsteken.

El Mon

Een toren die je zeker niet gaat missen als je bij ons op bezoekt komt is 'El Mon'. Dit is een prachtige oude verdedigingstoren uit 1016, ruim duizend jaar oud dus! Vanuit de toren heb je een geweldig uitzicht over Perarrua en de vallei van Rio Esera. Achter de toren is in de 16e eeuw de kerk ‘San Clemente’ gebouwd. Bij de ingang van de kerk zijn twee waterreservoirs voor het opvangen van regenwater te zien.

Vanuit El Mon kon men communiceren met de 10 km. verderop gelegen zustertoren bij het dorp Puebla de Fantova. Deze zustertoren is prachtig gerestaureerd en kun je van binnen bekijken. Helemaal bovenin zit een sterrenwacht.

El Mon
Perarrua

Kasteel van Benabarre

Eén van de mooiste kastelen in de omgeving is het kasteel van Benabarre. De oorsprong van dit kasteel gaat terug naar het einde van de 10e eeuw toen de moren over Benabarre heersten. In de 11e eeuw veroverde Ramiro I van Aragon in zware gevechten het gebied terug op de moren, zodat het weer christelijk werd. Ramiro I heeft toen op deze gevoelige plek een belangrijk kasteel gebouwd.

Het kasteel is recent gerestaureerd, een bezoek is zeer de moeite waard en laat zich goed combineren met een bezoek aan de chocoladefabriek en de geitenkaas-boerderij.

Kasteel Benabarre
Kasteel
Chocolade

Tempeliersburcht van Monzon

Op ongeveer driekwartier rijden bij ons vandaan ligt in het stadje Monzon een belangrijk Tempeliers-fort. Het is een van origine moors fort uit de 10e eeuw, maar in 1089 namen de christenen het over. In 1143 werd het kasteel in gebruik genomen door de Orde van de Tempeliers en zij hebben het kasteel verder uitgebreid met verdedigingsmuren, torens, stallen en slaapzalen. Na de 14e eeuw is het kasteel veroverd door Franse troepen en later terugveroverd door het Spaanse leger. Tegenwoordig is het kasteel aangewezen als nationaal monument.

Let op: er is geen logica te ontdekken in hun openingstijden, dus laat ons eerst even bellen om te horen of ze open zijn. Anders is zelfs in het hoogseizoen de kans groot dat je voor een dichte (gepantserde) deur staat.

Tempeliers Monzon
Monzon

Torreciudad

Over smaak valt te twisten, maar indrukwekkend is het zeker, het bedevaartsoord Torreciudad. Ook over degene die de opdracht verstrekte tot de bouw ervan, Opus Dei-grondlegger San Josemaria Escrivá, zijn de meningen verdeeld.

Torreciudad is in 1975 gebouwd en ligt aan een prachtig stuwmeer, vlakbij de grootste stuwdam van Spanje. Torreciudad trekt honderdduizenden bezoekers per jaar, wat nog verder is toegenomen na het verschijnen van de Da Vinci Code. Onderweg naar de zoutbaden van Naval kom je er langs, ook ben je dan vlakbij de Somontano-wijnstreek. Wil je naar binnen, zorg dan voor bedekte schouders en benen.

Torreciudad
Torreciudad
Torreciudad

Wil je graag meer informatie over een verblijf bij ons? Stuur ons dan een informatieverzoek

Informatie over ons dorp Perarrua & omgeving

Lees hier hoe je ons het gemakkelijkst kunt bereiken

TOP