Lokale specialiteiten Ribagorza

Longaniza

Hoe klein het nabijgelegen Graus ook is, er zitten vier grote slagers en dat heeft een reden. De 'Longaniza de Graus' is een lokale specialiteit die in vrijwel heel Spanje bekendheid geniet. Deze verse worst vind je overal op het menu (wij maken 'm zelf ook regelmatig voor onze gasten) en als je een barbecue organiseert zónder longaniza (zoals wij in ons eerste jaar 's probeerden), dan word je hard uitgelachen.

Longaniza
Longaniza
Longaniza

Gedroogde ham

Ben je meer van de gedroogde hammetjes, dan zit je hier ook goed. Niet alleen bij de slagers, maar ook in café’s, bij supermarkten en kleine kruideniers hangen enorme hampoten te drogen van soms wel 7 a 8 kg. per stuk. Vrijwel al onze mannelijke gasten willen er één mee naar huis nemen en vrijwel al onze vrouwelijke gasten blokkeren dat voornemen…

Alternatief is lekker op het terras van Rokola of één van de andere barretjes in Graus te gaan zitten en wat overheerlijke verse tapas neer te laten zetten. Doe dit niet rond 17:00/18:00 zoals de meeste Nederlanders zouden doen, dan is alles al op. Tapas eet je hier als almuerzo (tussen 11:00 en 13:00) en niemand kijkt raar op als je rond dat tijdstip al lekker een wijntje erbij neemt 🙂

Ham jamon

Olijfolie

Spanje is Europa’s grootste olijfolie-producent, bijna 50% van alle Europese olijfbomen staat in Spanje. Ook bij ons in de omgeving groeien ontzettend veel olijfbomen. Tegen het eind van het jaar rijdt hier iedereen die in het bezit is van olijfbomen naar een olijfoliepers in de buurt om daar z’n olijvenoogst te laten persen tot olijfolie.

Het is dan ook erg leuk om een bezoek te brengen aan een olijfolie-makerij. Je kunt dan verschillende olijfolieën proeven en uitgelegd krijgen wat nu precies het verschil is tussen vergine en extra vergine olijfolie. De meest dichtbijzijnde olijfoliepers is die van Secastilla. Het personeel is niet echt ingesteld op toeristen, maar je kunt gewoon binnen even een blik werpen en een jerrycan fantastische olijfolie kopen. Wél echt ingesteld op publiek is de olijfolie-makerij in Costean. Deze heet Ecostean, ze bestaan al sinds 1931 en produceren verschillende ecologische olijfolieën. Ze verzorgen rondleidingen en hebben een winkel waarin ze naast olijfolie ook allerlei afgeleide producten verkopen, zoals zeep, thee, houtsnijwerk van olijfboomhout, etc.

Olijfolie
Olijven
olijfolie proeven

Paddenstoelen

Oktober en november zijn de belangrijkste paddenstoelen-maanden van Spanje. Hele volksstammen trekken er dan op uit om in de bossen paddenstoelen te zoeken. Populaire soorten zijn de Rovellon (bloedende melkzwam), de Perretxico (voorjaarsridderzwam) en de Ondo (eekhoorntjesbrood, beter bekend onder z’n Italiaanse naam Porcini).

Gewapend met een mesje, rieten mand en een fles water vertrek je vanuit ons dorp richting El Mon en Arues en na enige speuren loop je er zó tegenaan. Laag afsnijden met het mes, voorzichtig in de mand leggen. Terug thuis direct een paar schoonmaken, bakken in de olijfolie, vocht laten verdampen, beetje verse knoflook en peterselie erbij, glaasje wijn, leven als een god in Spanje…..

Wél is het zaak dat je weet welke soort je hebt geplukt. Want van sommige soorten sla je groen uit of val je dood neer. Bij twijfel dus eerst even informeren bij één van onze (oudere) dorpsgenoten.

Paddestoelen
Paddestoelen

Chocolade

Op nog geen half uur rijden van Perarrua ligt het plaatsje Benabarre. Deze plaats is bekend om haar ambachtelijk gemaakte chocolade sinds 1875. Hier bevindt zich dan ook de chocoladefabriek van ‘Chocolates Bresco’. Dit is een waar paradijs voor smulpapen. Ze maken er van alles, van pure chocoladerepen tot bonbons en van paaseieren tot cacaopoeder. Om hygiënische redenen mag je de fabriek zelf helaas niet in. Wel is er een winkeltje waar alle producten uitgestald staan en waar je erg lekkere koffie kunt drinken. Ook vertonen ze hier op verzoek een film over het maakproces van de chocola.

De binnenstad van Benabarre met een prachtig oud kasteel (Castillo Benabarre) uit de tijd van de Moren is zeker een bezoek waard. En ook hier heeft de chocoladefabriek een winkeltje....

Chocolade
Chocolade
Chocolade

Geitenkaas

In de regio worden verschillende lekkere geitenkazen op traditionele wijze gemaakt. Alle kaasmakerijen beschikken over hun eigen geiten. Vlakbij Perarrua ligt de geitenkaasboerderij ‘Quesos Benabarre’. Zij hebben ongeveer 500 geiten (waar ze altijd bereid zijn jonge geitjes aan kindjes te laten zien) en maken ter plekke de kazen vanuit een kleine werkplaats. Ze maken 5 verschillende kazen:

  • Queso Benabarre een jong belegen kaas van gepasteuriseerde geitenmelk met een zachte smaak en een licht beschimmelde korst. Dit is hun eerste en bekendste kaas. De speciale vorm van de kaas ontstaat doordat de kaas met de hand wordt gemaakt middels het omwikkelen en dichtknopen van een doek. Deze kaas heeft ongeveer 45 dagen liggen rijpen. Deze kaas is erg lekker om dunne plakjes van te serveren met tomaten uit de groentetuin, verse oregano en een glas droge witte wijn!
  • Queso romero, een jonge kaas van gepasteuriseerde geitenmelk. De kaas is bedekt met rozemarijn. Deze kaas is ongeveer 3 weken gerijpt. Een plak van deze kaas met een ansjovisje en zwarte olijventapenade op een geroosterd broodje is een heerlijk borrelhapje.
  • Queso de leche cruda, een rauwmelkse kaas. Hij heeft tussen de 60 en 90 dagen liggen rijpen. Deze kaas is wat harder, de korst is askleurig. Erg lekker met gedroogde vruchten, druiven en membrillo (kweepeer).
  • Queso Pirineos, een kaas van gepasteuriseerde geitenmelk. Deze kaas heeft een milde tot sterke smaak en is tussen de 50 en 60 dagen gerijpt. Heerlijk met gedroogd fruit en kweepeer.
  • Queso Montsec, een vettige kaas van gepasteuriseerde melk. De kazen wegen zo’n 1,5 kilo en het rijpingsproces kan wel 150 dagen zijn. Erg lekker in witlofsalades en noten of met een entrecote of varkenshaasje. En bij toetjes in combinatie met rode jam of vijgenbrood.

Er wordt veel aandacht geschonken aan het welzijn en de voeding van de dieren. Ze grazen op velden in de omgeving van de boerderij en eten daardoor onder andere eikels, tijm, rozemarijn en bessen en geven daardoor een melk van zeer goede kwaliteit met een karakteristieke smaak. Ze hebben een klein winkeltje waar je de kazen kunt proeven en kopen. Ook organiseren ze rondleidingen.

Queso
Queso
geitenkaas

Truffel

De koning van de lokale specialiteiten is de truffel. Truffel is een delicaat soort paddenstoel die onder de grond op de wortels van verschillende soorten bomen groeit. De truffel heeft een speciale kalkrijke bodem, een uitgebalanceerd klimaat en een geschikt type boomwortel nodig om tot wasdom te komen. Op 1 december 2007 werd een witte truffel van 1,5 kilo voor een recordprijs van 330.000 dollar verkocht in Florence aan een Chinese zakenman. Bij ons in Graus kun je verse truffel kopen voor zo’n € 10,- per 10 gram. Dit is dus ook nog steeds € 1.000 per kilo. In de hoop er zelf wat te vinden, trekken veel oude bewoners uit ons dorp met hun hond de bergen in.

De truffel heeft een hoge culinaire waarde, te danken aan zijn unieke aroma en smaak. Ruim 40% van de wereldproductie van zwarte truffel komt uit Spanje. De provincie Teruel ligt hier vlakbij en is de belangrijkste regio van Spanje voor de productie van de truffel. De stad Teruel wordt ook wel de ‘truffel-hoofdstad van de wereld’ genoemd.

Ook bij ons in de Ribagorza-streek neemt de truffelindustrie een belangrijke plek in. Van half december tot half maart (het truffelseizoen) is er in Graus al sinds de jaren ’40 van vorige eeuw iedere zaterdagavond een verse truffelmarkt. Ook zit in Graus het Centro de Investigación y Experimentación de Truficultura, een belangrijk onderzoeksinstituut naar truffel. Het kweken van truffel is namelijk tot nu toe zeer lastig gebleken. In dit instituut probeert men het groeiproces zo goed mogelijk na te bootsen.

Truffel
Truffel met schaaf

Wil je graag meer informatie over een verblijf bij ons? Stuur ons dan een informatieverzoek

Informatie over ons dorp Perarrua & omgeving

Lees hier hoe je ons het gemakkelijkst kunt bereiken

TOP