Natuur & bergen

De natuur in de directe omgeving van ons dorp Perarrua is prachtig. We zitten in de uitlopers van de centraal Spaanse Pyreneeën, het klimaat is mild en zijn er talloze mogelijkheden om hier van de natuur te genieten. Perarrua ligt in deelprovincie Ribagorza, een gebied zo groot als Noord-Brabant. Naar onze maatstaven is Ribagorza feitelijk één groot natuurpark, maar bepaalde bergen en natuurparken zijn extra de moeite waard.

Bergwandelen Salvaguardia
Wandelen

Parque Natural Posets - Maladeta

Iets ten noorden van ons dorp ligt het natuurpark Posets – Maladeta. In 1994 is dit park als officieel natuurpark erkend. Dit betekent dat de natuur hier wordt beschermd en dat er niet gebouwd mag worden. In dit fraaie stuk natuur liggen ruim 45 bergpieken van meer dan 3000 meter hoogte. Drie van de vier allerhoogste pieken van de Pyreneeën liggen er ook: 1) de Aneto (3404 meter), 2) de Posets (3375 meter) en 4) de Maladeta (3308 meter). Alleen de nummer 3, de Monte Perdido, ligt even verderop in het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido.

In natuurpark Posets - Maladeta vind je een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Ook de meest zuidelijke gletsjers van Europa bevinden zich er. De grootste gletsjer van de Pyreneeën ligt op de Aneto met een oppervlak van 75 hectare. Aan het einde van de laatste ijstijd (zo’n 18.000 jaar geleden) lag deze gletsjer door de gehele Valle de Benasque met een lengte van 36 km. Tegenwoordig is hij nog maar 662 meter lang.... Tijdens de kleine ijstijd (tussen de 15e en 19e eeuw) is de gletsjer voor het laatst gegroeid. Sindsdien heeft deze gletsjer 77% van zijn oppervlak verloren. Vanuit deze gletsjer ontspringt de Rio Esera die via de kloof van Ventamillo ook door Perarrua stroomt. Als je gaat bergwandelen in Posets - Maladeta rijd je door deze schitterende smalle kloof. De rit er naartoe is al een belevenis op zich.

De wandelmogelijkheden in dit gebied zijn eindeloos. Veel routes komen langs één van de talrijke hooggelegen bergmeren (ibons) die dit park herbergt. Ook vind je er een flink aantal bemande en onbemande berghutten. Hier is overnachten op hoogte mogelijk, ook kun je onderstaande meerdaagse huttentocht ondernemen:

Wandelen

Huttentocht

Schitterende vierdaagse huttentocht om de Pico de Posets in het Parque Natural Posets – Maladeta. Geschikt voor wandelaars met enige ervaring.

Lees meer

De Turbón

De Turbón is bijna 2500 meter hoog, ligt in de uitlopers van de Pyreneeën en wordt ook de ‘magische berg’ genoemd. Hij is onderwerp van veel legendes uit de oudheid en magische verhalen. Als je de berg ziet, snap je wel waarom…

Vroeger was de Turbón dan ook een verblijfplaats voor rovers en werden er heksenvergaderingen gehouden. Althans, volgens de overlevering.... In het echt is hij wat minder magisch. Het is een berg van kalksteen en is door cementatie weinig gevoelig voor erosie. Vanwege de platte top heeft 'ie de 'looks' van een vulkaan, maar dat is het niet. Zo’n vijf maanden per jaar ligt er sneeuw op de berg. De rest van het jaar kun je in een dag op en neer naar de top lopen.

Uit de Turbón ontspringt bronwater. Aan de voet van dit massief, op bijna 1500 meter hoogte, ligt sinds 1934 het kuuroord Vilas de Turbón, dat gebruik maakt van dit bronwater. Het water in dit kuuroord heeft een geneeskrachtige werking en is naar men zegt erg goed voor je huid. Tussen alle outdoor activiteiten door is het heerlijk om hier een dagje te ontspannen. Hou er wel rekening mee dat de gemiddelde leeftijd wat hoger ligt dan in een gemiddeld tropisch zwemparadijs....

Wielrennen Pyreneeen
Bergwandelen Turbón

Sierra de Guara

Iets ten zuiden van de Pyreneeën ligt de Sierra de Guara, een bergachtig en waterrijk gebied dat vooral bekend is vanwege de ruige natuur en de eindeloze canyoning-mogelijkheden. Sinds kort is de Guara ook in opkomst als wandel- en mountainbike-gebied. Bekijk hier twee voorbeelden van tochten die we daar organiseren:

Bergwandelen Sierra de Guara

Wandeltrektocht

Uitdagende trektocht door het hart van de Sierra de Guara, bij uitstek geschikt voor ervaren wandelaars. Inclusief bagagetransport en taxi terug naar het beginpunt.

Lees meer

MTB trektocht

MTB trektocht door de Sierra de Guara van Alquezar naar Sos del Rey Catolico. Inclusief bagagetransport en taxi terug naar het beginpunt.

Lees meer

Rondtocht wielrennen

Zesdaagse rondtocht in en om de Sierra de Guara. Heerlijk toeren door het zeer gevarieerd landschap bestaande uit verlaten landweggetjes, glooiende heuvels, diepe kloven en immense vergezichten.

Lees meer

Cotiella

De Cotiella heeft een hoogte van 2912 meter en lijkt vanuit het Zuiden op een reusachtige piramide. Ook deze berg ligt in de uitlopers van de Pyreneeën en daardoor lijkt hij een stuk hoger dan ‘ie daadwerkelijk is. Je kunt vanaf twee kanten beklimmen: vanuit de Refugio de Armeña of vanaf het Collado de Cullibert.

Bergwandelen Cotiella
Bergwandelen Cotiella

Mont Rebei

Grenzend aan de Sierra de Montsec ligt de Mont Rebei-klof. De Sierra de Montsec is een prachtig wandelgebied en bestaat uit een soort natuurlijke bergmuur van één kilometer lang. De  kloof van Mont Rebei vormt de grens tussen Aragon en Catalonië. Sinds 2013 is de hangbrug van Montfalco geopend. Hiermee is dus letterlijk weer een brug geslagen tussen de twee regio's. Je kunt de twee kilometer lange kloof inlopen tussen 500 meter hoge muren door. Een prachtige wandeling, maar in het seizoen en in de weekenden erg druk bezocht.

Sierra de Montsec
Pasarelas
Pasarelas

Forrau de Aigualluts

De waterval van Aigualluts vormt het begin van de rivier de Garonne die in Frankrijk stroomt. Het smeltwater van de gletsjer van de Aneto stroomt via de watervallen van Aigualluts in een gat van 70 meter breed en 40 meter diep. Daar verdwijnt het water kolkend in een ondergrondse rivier. Deze rivier stroomt zo’n 4 km onder de Pyreneeën door naar de Valle d’Aran in Frankrijk. Beter val je er dus niet in....

Aigualluts
Marmot
Aigualluts

Wil je graag meer informatie over een verblijf bij ons? Stuur ons dan een informatieverzoek

Informatie over ons dorp Perarrua & omgeving

Lees hier hoe je ons het gemakkelijkst kunt bereiken

TOP