Perarrua & omgeving

We zitten met Chill-Outdoor in het authentieke Pyreneeën-dorpje Perarrua. In dit dorpje staan zo'n 100 huizen, maar 't heeft slechts 25 permanente bewoners (ons gezin en 20 Spanjaarden). In de zomermaanden is het wat drukker. Dan zijn de meeste huizen in gebruik en verblijven we hier met ruim 200 personen.

In dit dorp zijn we in het voorjaar van 2010 begonnen met de reisorganisatie Chill-Outdoor. In mei 2012 hebben we het Chill-Outdoor Café geopend en sindsdien hebben we ons accommodatie-aanbod gestaag uitgebreid. In het seizoen 2018 hebben we ook een mini-camping geopend. In ons Chill-Outdoor Café is een klein winkeltje, verder zijn er geen commerciële activiteiten of andere voorzieningen in het dorp, je kunt er niet pinnen.

Perarrua
Perarrua

Door het dorp stroomt de Rio Esera, een rivier met verschillende geschikte zwemplekken op loopafstand van de accommodaties. Ook is er een voetbalveldje in het dorp aanwezig, waar zowel de Spanjaarden als onze gasten regelmatig gebruik van maken. Het dorp heeft een prachtig dorpsplein en je kunt in een half uurtje naar het hoger gelegen verlaten fort El Mon wandelen. Van hieruit kun je zowel het dorp als de gehele vallei goed overzien. De bewoners van Perarrua zijn zeer gastvrij en vinden het leuk om een praatje met je te maken. Ook als je geen Spaans verstaat, kletsen ze soms de oren van je hoofd :-).

  • Ik heb genoten van de gesprekjes met de bewoners en het buitenleven op het plein en in de straten. Op de stenen bankjes is er alle tijd van de wereld. De oude mensen zijn als bibliotheken en vertellen graag. De kleine kinderen spelen ‘s avonds vooral op het plein.
    Ton

Wandelen en fietsen

Vanuit ons dorp vertrekken er diverse fiets- en wandelroutes. In ons café verstrekken we informatie over alle mogelijke routes. Ook kun je bij ons een GPS huren voor € 7,50 per dag. In 2018 hebben we een kaart laten maken met vier wandel-, vier mountainbike- en twee wielrenroutes die allemaal beginnen en eindigen in Perarrua. Al onze gasten krijgen deze kaart cadeau.

Regio

Op negen kilometer van Perarrua ligt Graus. Dit stadje beschikt over alle noodzakelijke faciliteiten zoals winkels, markt, een medisch centrum en diverse restaurants en cafés. Graus is de hoofdstad van de deelprovincie Ribagorza. Meerdere deelprovincies samen vormen de provincie Huesca. Dee provincie Huesca maakt weer deel uit van de autonome regio Aragon met als hoofdstad Zaragoza. Aragon is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland en is daarmee één van Spanje’s grotere autonome regio’s. Er wonen in heel Aragon slechts één miljoen mensen (waarvan 800.000 in Zaragoza), dus iedereen heeft hier alle ruimte. Ons dorp ligt op een dikke anderhalf uur rijden van Zaragoza, er is ook een rechtstreekse busverbinding.

Perarrua
Graus
Graus

Spaanse Pyreneeën

Wat maakt de Spaanse Pyreneeën zo bijzonder? In onze ogen is dat de combinatie van een ruige natuur, gastvrije Spanjaarden, een fantastisch klimaat en de afwezigheid van massatoerisme. Zelfs in de zomermaanden zijn er voldoende plekken waar je de natuur voor jezelf hebt en waar je ongestoord kunt genieten van de omgeving. De dorpjes zijn oud, de sfeer is landelijk, nergens hoogbouw en geen Piet Patat. Ook staat de plaatselijke bevolking nog positief tegenover toeristen en word je overal bijzonder gastvrij ontvangen.

Keerzijde is dat er behalve een mengeling van Catalaans en Spaans geen andere talen worden gesproken en dat veel voorzieningen en instanties nog klassieke (soms onnavolgbare) Spaanse openingstijden hanteren. Dit heeft uiteraard juist ook z’n charme en als gast van ons zal je hier weinig hinder van ondervinden omdat wij je alle benodigde informatie kunnen geven en reserveringen voor je regelen.

Bergwandelen Pyreneeen
Bergwandelen Aguilar
Bergwandelen Pyreneeen

Barcelona

Ons dorp Perarrua ligt op slechts 2½ uur rijden van het bruisende Barcelona. Veel van onze gasten vinden het leuk om hun verblijf bij Chill-Outdoor te combineren met een bezoek aan deze stad. We hebben een leuke accommodatie geselecteerd die we van harte kunnen aanbevelen, deze heet Hostal Poblenou. Hostal Poblenou ligt vlakbij het strand in de moderne wijk Poblenou (Catalaans voor Nieuwe Stad). De eigenares heet Mercedes, ze is zeer vriendelijk en geïnteresseerd, spreekt goed Engels en haar pension heeft prachtige, sfeervolle kamers met eigen douche en toilet.

Poblenou
Barcelona
Barcelona

Klimaat

Niet van levensbelang, maar wel heel lekker: het klimaat in dit deel van de Spaanse Pyreneeën is erg aangenaam. Vrijwel elke dag schijnt de zon en áls die zon schijnt, kun je zelfs in de winter gewoon buiten zitten. Het regent weinig, hetgeen ook te zien is aan de begroeiing en de prachtige aardkleuren in het landschap.

Het fijne van onze locatie is dat het verblijf er alle seizoenen prettig is. De winter is fris, maar veel zon, weinig wind en neerslag, waardoor het zeer aangenaam buitensporten is. De lente is prachtig, het warmt al snel op en de hoeveelheid smeltwater neemt toe, waardoor de watersportactiviteiten nu op z’n heftigst zijn.

De zomer is lang en heet, maar doordat we op ruim 500 meter hoogte zitten en er een briesje vanuit de bergen komt, is het toch goed uit te houden. De herfst is ook heerlijk. Nog meer rust, iets minder heet, maar nog een prima watertemperatuur, waardoor de meeste zomer outdoor activiteiten tot eind oktober doorlopen. Voor bergwandelen, MTB-en en wielrennen is dit misschien wel de beste tijd.

Zwemmen in rio Esera
Stuwmeer
Mountainbiken Castejon de Sos

Wil je graag meer informatie over een verblijf bij ons? Stuur ons dan een informatieverzoek

Bekijk alle mogelijke outdoor-activiteiten

Lees hier hoe je ons het gemakkelijkst kunt bereiken

TOP