Stadjes bezoeken

In de regio vind je verschillende mooie historische Spaanse stadjes met lokale winkels, restaurantjes en prachtige dorpspleinen. Het meest dichtbij ligt Graus, hier doen de inwoners van ons dorp Perarrua hun boodschappen of pakken er een terrasje. Ook onze kinderen gaan hier naar school. Een ander leuk stadje in de buurt is Ainsa. En als je lekker wilt shoppen kun je naar Barbastro, Huesca of naar de hoofdstad van Aragon: Zaragoza.

Graus

Graus

Graus is de hoofdstad van de regio Ribagorza. Dat lijkt heel wat, maar we hebben het dan over slechts 3500 inwoners. Ribagorza als geheel heeft er niet vele meer: 12000. Bewoners van de regio doen in Graus hun boodschappen, eten daar een tapaatje, gaan er naar de dokter, bezoeken op maandagochtend de markt en regelen er hun administratieve zaken. Het ‘Plaza Mayor’ is fantastisch mooi en absoluut een bezoek waard. De meeste panden aan dit plein zijn uit de 16e eeuw, het plein is in 2005 volledig gerestaureerd.

Van 12 t/m 15 september vinden de jaarlijkse stadsfeesten plaats. Alle winkels zijn dan dicht en niemand werkt, althans, niet overdag. In 1973 kregen deze feesten de kwalificatie Interés Turístico Nacional. Het is een combinatie van plaatselijke folklore en moderne acts.

En, we zouden het bijna vergeten, Graus staat ook in het Guiness Book of Records met maar liefst twee wereldrecords….ze bereiden de langste gegrilde worst (Longaniza) ter wereld (meer dan 500 meter) op het grootste barbecuerooster (25 m²) ter wereld. Ieder jaar, op de laatste zaterdag van juli, grillen ze er weer één, elk jaar een metertje extra…..

Ainsa
Ainsa

Ainsa

Ainsa is een prachtig middeleeuws bergstadje met ongeveer 1500 inwoners en is uitgeroepen tot een van de mooiste stadjes van Spanje. Vanuit Perarrua is het ruim een half uur rijden. Ainsa is de hoofdstad van deelprovincie Sobrabre (net als Graus van Ribagorza). De geschiedenis van dit stadje gaat ook terug tot de Moren.

Ainsa ligt strategisch tussen de Pyreneeën en de Sierra de Guarra en profiteert vooral van de gunstige ligging ten opzichte van de Bielsa-tunnel. Deze tunnel verbindt Spanje en Frankrijk, dus Franse toeristen stromen in grote getale toe.

Het oude stadscentrum ligt bovenop de berg met een mooi uitzicht over het rivierdal. In de jaren '70 is het oude stadsgedeelte verklaard tot monumentaal stadsgebied. Vandaar dat de oude kern er grotendeels nog net zo uit als in de middeleeuwen met nauwe straatjes, een prachtig plein en een groot kasteel. Het moderne gedeelte bestaat uit een lange winkelstraat, waar je heerlijke lokale producten kunt kopen.

Wil je graag meer informatie over een verblijf bij ons? Stuur ons dan een informatieverzoek

Informatie over ons dorp Perarrua & omgeving

Lees hier hoe je ons het gemakkelijkst kunt bereiken

TOP