Wijnproeven in Somontano

Wil je een keertje wijnproeven bij een echte Spaanse bodega? Nog half uur rijden bij ons vandaan ligt de deelprovincie Somontano (letterlijk: onder de berg). Dit is een snel opkomende wijnstreek met maar liefst 29 gecertificeerde bodega's (wijnhuizen). Steeds vaker zie je wijnen uit deze regio bij Nederlandse slijterijen en op wijnkaarten in Nederlandse restaurants verschijnen.

Wijn

Sinds 1984 heeft de streek de DO-status gekregen (Denominación de Origen, vergelijkbaar met de Appelation Contrôlée-status in Frankrijk) en beslaat 4700 ha aan wijngaarden. Deze streek ligt tussen de 350 en 750 meter boven zeeniveau en beschikt over exceptioneel goede klimatologische omstandigheden voor het verbouwen van de druif: grote contrasten in temperatuur (koude winters en warme zomers), natuurlijk evenwicht tussen regen, zon, vochtigheid en temperatuur. Wil je een dagje gaan wijnproeven, dan ben je hier aan het goede adres.

Druivenrassen

In de Somontano verbouwt men maar liefst 15 verschillende druivenrassen. Acht rode (Cavernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Moristel, Garnacha Tinta, Pinot Noir, Syrah en Parraleta) en zeven witte (Chardonnay, Macabeo, Gewurztraminer, Garnacha Blanca, Alcanón, Sauvignon Blanc en Riesling). Er zijn veel mogelijkheden om kennis te maken met het wijnmaak-proces. Zo zijn er fietsroutes langs verschillende bodega’s, kun je overal wijnproeven, wijngaarden bezoeken of cursussen volgen om zelf wijn te leren maken.

Bodega's

De huiswijnen in ons Chill-Outdoor Café komen van Bodegas Sers en Bodega Pirineos. Bodegas Sers is een relatief kleine bodega in de streek. Het is een familiebedrijf, ze bezitten 12 hectare aan wijngaarden. Ze beschikken over 5 fermenteervaten en zo'n 150 houten wijnvaten. Alle druiven worden nog met de hand geplukt. Het echtpaar Rosa en Pablo en hun zoon Pablo geven je graag een rondleiding. En uiteraard behoort wijnproeven ook tot de mogelijkheden.

Wijn
Wijn
Wijn

In september en oktober, de druivenoogstmaanden, kun je bij Bodegas Sers ook zelf een ochtend wijn maken. Je gaat dan eerst druiven plukken op het land en deze vervolgens op authentieke wijze (namelijk met je blote voeten!) pletten. Uiteraard ga je het geperste druivensap ook proeven, dus vergeet niet je voeten te wassen! Daarna ga je verschillende soorten wijnen proeven en serveert Bodegas Sers een Spaanse lunch.

Bodega Pirineos is het oudste wijnhuis van de Somontano-streek met maar liefst 1000 hectare aan wijngaarden en behoort daarmee samen met Enate en Viñas del Vero tot de grootste drie bodega's van de streek. Ook hier kun je een rondleiding krijgen en meedoen aan een wijnproeverij.

Wil je graag meer informatie over een verblijf bij ons? Stuur ons dan een informatieverzoek

Informatie over ons dorp Perarrua & omgeving

Lees hier hoe je ons het gemakkelijkst kunt bereiken

TOP