Zwemspots & verkoeling

Zwemspots in Perarrua

Zwemspots zijn gelukkig volop aanwezig, want het kan hier zeker in de zomer behoorlijk warm worden. De dichtstbijzijnde plek waar je kunt zwemmen is de rivier die door ons dorp Perarrua stroomt. Er zijn plekken met praktisch stilstaand water (ook geschikt voor kleine kinderen), maar ook plaatsen waar je je lekker een stukje met de stroom kan laten meevoeren. ‘s Ochtends is het water altijd laag en rustig, ‘s middags kan het wat harder stromen als de sluizen stroomopwaarts worden opengezet.

Spelen aan rio Esera
Zwemmen in rio Esera

Waterval van Rialarez

De 2e optie is een watervalletje op een klein half uur lopen van ons dorp in de barranco (kloof) van Rialarez. Hier kun je niet echt zwemmen, maar wel in de waterval staan en dammen bouwen. Ook kun je hier fossielen vinden. Kinderen vinden deze plek altijd geweldig!

Kilometerpaal 4

De 3e optie is één van onze favoriete zwemspots. Deze ligt op 5 min. rijden van ons dorp Perarrua. De plek is aan dezelfde rivier die ook door ons dorp stroomt, maar dan een stukje stroomafwaarts. Deze plek bestaat uit een soort stenen plateau, deels in de schaduw en deels in de zon. Je kunt van diverse hoogtes van dit plateau in het water springen. Perfect om bommetjes te maken. Geen toerist kent ‘t, soms zijn er een paar Spaanse locals. En verblijf je in onze appartementen in Torre de Esera? Dan hoef je alleen maar de weg over te steken om er te komen....

Waterval Ribagorza

Stuwmeer van Graus

De 4e plek is het stuwmeer van Graus, ook wel ‘Lago Barasona’ of 'Embalse de Joaquin Costa' genaamd. Dit stuwmeer is zo'n 8 kilometer lang en op het breedste punt 1,5 kilometer breed. Aan dit stuwmeer kun je heerlijk een dagje relaxen. Je kunt er lekker in de zon liggen en een sapje of een cocktail drinken. Verder kun je er waterfietsen, kanoën of een rondje racen op de banaan of de ‘scrambler’ (een soort luchtkussen achter een speedboot). Je kunt ook om het meer heenrijden of -fietsen, onderweg zijn er diverse fraaie uitzichtpunten. Dit is tevens de beste plek voor als je een lang stuk achter elkaar wilt zwemmen.

Ook heeft één van de outdoorbedrijven waar we mee samenwerken hier z'n basis. Na afloop van een activiteit kun je hier dus nog lekker even blijven hangen.

Bierge

De 5e optie is de waterval van Bierge, tevens het eindpunt van de Peonera-canyon. Dit natuurlijke zwemparadijs is een heerlijke plek om een middag te verblijven. Nadeel is dat deze van alle zwemspots wel de meest toeristische is en hij ligt op een uur rijden bij ons vandaan. Sinds 2018 vraagt men een entree van € 2,- per persoon. Een bezoek aan deze waterval laat zich goed combineren met een bezoek aan het prachtige Moorse stadje Alquezar. Ook de wijnhuizen van de Somontano-streek zijn hier niet ver vandaan.

Overigens is op alle genoemde zwemplekken het water brandschoon en kraakhelder. Geen enkel probleem dus als je een keer per ongeluk tijdens het zwemmen een slok binnenkrijgt.

Stuwmeer

Zoutbaden van Naval

Naast genoemde zoetwateropties is er ook nog een zoutwatervariant: de zoutbaden van Naval. Dit zijn natuurlijke poelen met zeer zout water. Vroeger werd hier alleen aan zoutwinning gedaan door het water in ondiepe bakken te laten stromen. Het water verdampte, waardoor het zout overbleef. Enige jaren terug is er een vijftal baden aangelegd waarin je heerlijk kunt dobberen. De zoutconcentratie is zó hoog dat je makkelijk blijft drijven en liggend op het water een boekje kunt lezen, net als in de Dode Zee.

Het zout heeft een reinigende en ontsmettende werking voor je huid, hou er rekening mee dat het water behoorlijk kan prikken als je ergens een wondje hebt. Let ook goed op dat je niet te lang in het water blijft, want het zout onttrekt veel vocht uit je lichaam, ongeveer drie liter per uur! Je mag er dus ook maar maximaal 20 minuten achter elkaar in liggen. Daarna is het zaak om even af te douchen en je op een stretcher te installeren met een grote karaf water of tinto de verano naast je (heel vervelend :-)). Als je je vochthuishouding weer op peil gebracht hebt, kun je voor een tweede keer het water in.

Ze hebben er trouwens ook een heel relaxed barretje met terras waar je lekker kunt lunchen. Ook is er een kinderbadje met 'gewoon' water. De zoutbaden zijn geopend van half juni t/m half september. In het winkeltje kun je badzout en grof keukenzout kopen.

Wil je graag meer informatie over een verblijf bij ons? Stuur ons dan een informatieverzoek

Informatie over ons dorp Perarrua & omgeving

Lees hier hoe je ons het gemakkelijkst kunt bereiken

TOP