Parapenten Pyreneeën

De Spaanse Pyreneeën staan bekend om de uitstekende mogelijkheden voor parapenten (ook wel: paragliden). Het dorpje Castejon de Sos, op ruim een half uur rijden van ons dorp Perarrua, is het ‘parapente-mekka’ van de Pyreneeën. Parapenten is een soort parachutespringen, maar dan vanaf een berg i.p.v. vanuit een vliegtuig. Voor het maken van een zelfstandige vlucht met een parapente moet je eerst een cursus doorlopen, maar voor een duosprong met instructeur heb je geen ervaring nodig. Parapenten is ook geschikt voor kinderen, dit is mogelijk vanaf 30 kilo lichaamsgewicht.

Parapenten Pyreneeen: Twee duovluchten klaar voor de landingParapenten Pyreneeen: 'Wow, wat was dat gaaf!'Parapenten Pyreneeen: overzichtsfotoVanuit Castejon de Sos word je met een busje omhoog gebracht naar het vertrekpunt. Hoogte en locatie worden gekozen aan de hand van de weersomstandigheden. Nadat je parapente is klaargelegd en vastgemaakt aan jou en de instructeur ren je samen een paar korte passen, waarna de parapente jullie optilt. Afhankelijk van de thermiek maak je een vlucht van twintig tot dertig minuten, waarna je landt in een weiland vlakbij Castejon de Sos.

Parapenten Pyreneeen Parapenten Pyreneeen Parapenten pyreneeen (149) Parapenten pyreneeen (138)

Je vliegt geheel geluidloos over het grillige berglandschap met uitzicht op de besneeuwde toppen van het hooggebergte, het is adembenemend mooi! Je instructeur heeft een camera bij zich op een selfie stick, waardoor hij foto’s en films kan maken waar jullie zelf opstaan. Na afloop kun je de foto’s en films bekijken en beslissen of je ze wilt kopen.

Wil je zelfstandig leren vliegen, dan kun je een één-, twee- of vijfdaagse cursus doen, waarbij je één of meerdere zelfstandige vluchten maakt. Via radiocontact laat je instructeur je oefeningen doen in de lucht en begeleidt je bij de landing. Een cursus begint echter met oefenen op de startheuvel en ook is er een theoretisch gedeelte waarbij je o.a. leert waar je op moet letten bij bepaalde weersomstandigheden. Heb je hier interesse in, geef dat dan aan via een informatieverzoek. De cursussen vinden op vaste dagen in het seizoen plaats, hieronder kun je de kalender bekijken. Zowel de één, twee- als vijfdaagse beginnerscursussen starten op de eerste dag van de groene blokjes.

Om het samen te vatten: rock ’n roll. Als je een cursus paragliding, een 2-daagse opleiding wildwaterkayak, een trip naar Barcelona en een canyoningavontuur in vijf dagen wil knijpen, heb je je adrenalineshot wel gehad. Gecombineerd met de goede zorgen van Jochum & co, was het een topvakantie! – Luk & Kurt

In de winter kun je ook vliegen, maar uiteraard wel met warme kleren aan. Ligt er te veel sneeuw om je omhoog te brengen, dan kun je vanuit het nabijgelegen skigebied een vlucht maken. Ook kun je daar als ervaren skiër leren speedriden (zie filmpje hieronder). Dat is skiën met een kleine parapente op je rug, waardoor je enorme sprongen kunt maken.

Zelf meenemen:

 • Schoenen met stevige zool, bij voorkeur wandel- of bergschoenen
 • Zonnebrand

Wanneer?

 • Hele jaar door

Tarieven:

 • Duosprong parapenten vanaf Rials (300 meter hoogteverschil, 10/15 min. in de lucht, alléén bij juiste windrichting): € 70,-, incl. transport
 • Duosprong parapenten Intermedio (820 meter hoogteverschil, 20/25 min. in de lucht): € 90,-, incl. transport
 • Duosprong parapenten vanaf Liri (1350 meter hoogteverschil, 25/30 min. in de lucht): € 100,-, incl. transport
 • Foto- & filmopnames vanuit de lucht: € 20,-
 • Kennismaken parapenten: € 40,- (theorie + oefenen op startheuvel, 3 uur)
 • Kennismakingscursus parapenten: € 150,- / € 175,- (theorie + oefenen op startheuvel + duosprong (laag/hoog) waarbij jezelf navigeert, hele dag)
 • Beginnerscursus basis parapenten: € 217,- (theorie + oefenen op startheuvel + 1 zelfstandige sprong + foto- & filmverslag, twee dagen)
 • Beginnerscursus parapenten: € 417,- (theorie + oefenen op startheuvel + minimaal 10 zelfstandige sprongen + foto- & filmverslag, vijf dagen)
 • Verplichte verzekering bij cursussen: € 32,-
 • Kennismaken speedriding: € 42,- p.p. per uur (minimaal 2 pers.)
 • Kennismakingscursus speedriding: € 114,- p.p. (4 uur, minimaal 2 pers.)
 • Beginnerscursus speedriding: € 360,- p.p. (4 dagen, minimaal 2 pers.)

Bekijk de volgende outdoorsport of ga direct naar: Raften, Canyoning, Bergwandelen, Mountainbiken

Terug