Feesten & partijen

Zoals bekend houden de Spanjaarden wel van een feestje. In bijna ieder seizoen is er ergens een traditioneel feest te bezoeken. Als je het leuk vindt om meer te lezen over Spaanse feesten, dan is het boek van Steven Adolf ‘Spanje achter de schermen’ een echte aanrader.

De lente is de tijd van de ‘romerias‘ (bedevaarten).  Dan gaan de Spanjaarden naar een klein oud kapelletje, meestal gelegen in de omliggende heuvels. Deze kerkjes dateren vaak uit de 11e/12e eeuw. Men houdt eerst een korte mis en daarna, voor de meesten een stuk belangrijker, gaan ze lekker barbecueën, drinken een feesten in de buitenlucht. Fantastisch om mee te maken, gasten zijn altijd welkom. De romeria van ons dorp Perarrua is op de eerste zaterdag van maart. De romeria van het nabijgelegen stadje Graus valt altijd op 1 mei, ongeacht de dag van de week.

Dorpsfeest Perarrua
Dorpsfeest
Dorpsfeest

Dorpsfeesten

Pasen is het belangrijkste feest van Spanje. Dan gaan alle Spanjaarden erop uit om het begin van de zomer te vieren. In Graus, Barbastro en andere stadjes is dan van alles te doen: optochten, activiteiten, feesten, etc.

In de zomer organiseren alle dorpen in de regio hun eigen dorpsfeest. Ieder weekend is er een ander dorp aan de beurt. Voor de jongeren is dit hun manier van uitgaan in de zomer. De feestweek van Perarrua (4 of 5 dagen) is altijd rond het weekend dat het dichtstbij 26 juli ligt. 26 juli is Santa Ana, de beschermheilige van het dorp. Het is dan gezellig druk in het dorp. Het feest opent met een dorpsmaaltijd voor zo’n 150 a 200 personen aan lange tafels op het plein (of als het regent bij ons boven in het Chill-Outdoor Café). Andere onderdelen zijn de traditionele mis met processie en vermouth (borrel + hapjes), een voetbaltoernooi, de pasacalles (rondtocht langs alle huizen met dweilorkest, hapjes & drankjes), Guiñote-kaarttoernooi (soort klaverjassen) en dansacts met live-muziek en DJ’s. Spanjaarden zijn trouwens niet vies van een hele nacht feesten, op zaterdagnacht begint de DJ om 06:00….

In de zomer vindt ook het culturele festival ‘Nocte’ plaats (meestal 1e week juli).  Voor jong en oud zijn er dan gedurende vier dagen allerlei optredens en activiteiten in de straten en theaters van Graus.

Dorpsfeest
Feest
Romeria

Wijnfestival

Sinds 2000 vindt tijdens het eerste weekend van augustus een groot wijnfestival plaats in Barbastro. Barbastro is de hoofdstad van de Somontano-wijnstreek, een half uurtje rijden bij ons vandaan. Tijdens dit festival kun je meedoen aan wijnproeverijen en wijnhuizen bezoeken. ’s Avonds vindt er een food-festival plaats waarbij verschillende restaurants tapas serveren op een groot festivalterrein. De avond wordt afgesloten met optredens van diverse acts en bands in de stierenvechtersarena.

Kerst en oud & nieuw

Kerstmis vieren de Spanjaarden met de familie. Op oudejaarsavond blijven velen tot middernacht thuis, daarna is het feesten buiten de deur. Af en toe organiseren wij met oud & nieuw een etentje in de bar voor de dorpelingen en toeristen die er dan zijn. Daarna gaan we met z’n allen naar het dorpsplein om daar het nieuwe jaar in te luiden rondom een groot vuur. De traditie van het eten van de ‘druiven voor geluk’ wordt hier in ere gehouden. Op het moment dat de klok 12 uur slaat, moet iedereen bij elke klokslag een druif eten. Als het lukt, brengt dit geluk in het komende jaar. Daarna gaan we terug naar de bar om te dansen en te feesten tot in de vroege uurtjes.

Wil je graag meer informatie over een verblijf bij ons? Stuur ons dan een informatieverzoek

Informatie over ons dorp Perarrua & omgeving

Lees hier hoe je ons het gemakkelijkst kunt bereiken

TOP